2014 : een overzicht

Gepubliceerd op 8 april 2014 om 19:37

Materniteit

Sien Cappon en Charlotte L’Ecluse, twee jonge enthousiaste vroedvrouwen uit Gent, werkten gedurende een aantal maanden als vrijwilligers in Bumba. Met heel veel energie brachten zij hun kennis en ervaring over in de materniteit en in het ziekenhuis. Zij gaven ook les in het college.

Sien en Charlotte begeleidden in Bumba zo’n 100-tal bevallingen per maand. Dankzij hun charme en geduld werden deze jonge vrouwen snel erg gewaardeerd door de lokale vroedvrouwen met vele jaren dienst.

Zij lagen aan de basis van enkele praktische veranderingen in het verloskwartier, waaronder het gebruik van de nieuwe doptone (toestel om harttonen te beluisteren). Voor de opvang en reanimatie van de pasgeborenen werden de rieten matten vervangen door zelfgemaakte afwasbare matrasjes. Echte maandverbanden deden hun intrede. Er kwamen gordijnen tussen de bedden. Het materiaal in de kasten werd geïnventariseerd en er werd een systeem ingevoerd voor het gebruik ervan. Kortom: hygiëne, comfort, privacy, orde en netheid in de zalen deden hun intrede.

Operatiezaal

De bestaande operatiezaal werd opgesplitst. Er kwam airco en de vloeren, muren en zoldering kregen een behandeling, zodat alles nu afwasbaar en makkelijk te onderhouden is.
De poetsvrouwen leerden poetsen met water. ‘Een emmertje water halen’ was echter een zware opdracht voor hen, want de waterput bevond zich op zo’n 100 meter van de paviljoenen.

Wondzorgruimte en tandartsenpraktijk

De wondzorgruimte werd grondig aangepakt én aangevuld met nieuw materiaal. Zo werd o.a. de oude, verroeste brancard vervangen. In de tandartsenpraktijk houdt de gammele tandartsenstoel het nog wel even, er zijn momenteel andere prioriteiten.

In 2013 was er nauwelijks wondzorgmateriaal en bovendien van slechte kwaliteit.
In het operatiekwartier was slechts één handdoek beschikbaar en die werd zowel gebruikt voor het afdrogen van handen als van instrumenten. Hij werd één keer per week gewassen…

Opleiding verpleegkundigen

Op 1 september werd een vooropleiding verpleegkunde opgestart in het college. Hiervoor werd er een nieuw lokaal gebouwd. De studenten krijgen er niet alleen les, ze lopen ook stage in het ziekenhuis. Vrijwilligers (artsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen) die naar Bumba gaan, worden ook ingeschakeld voor opleidingen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.