Achter iedere foto schuilt een verhaal

Dieu: de moed van een kind

Kokende olie verminkte 2/3 van het lichaam van de 7-jarige Dieu. De pijn moet ondraaglijk zijn geweest. Niet alleen de aanblik van de wonden was verschrikkelijk, de angst in de ogen van het kind was het pijnlijkst.

Lees meer »

Divine, aan haar lot overgelaten…

De 32-jarige Divine, letterlijk vel over been alsof ze net uit Buchenwald kwam, werd in juni 2013 door haar wanhopige man binnengebracht. Ze was 3 weken voordien in een ander ziekenhuis geopereerd. Er was een eierstokcyste verwijderd, maar de patiënte werd niet goed opgevolgd. Haar buik lag open, de wonde zat vol fistels en gaten en de stoelgang lag midden in haar wonde.

Lees meer »

Samuel / Framasor: te lang onderweg

Bij valavond op een dag in juni 2013 kwam een ouderpaar in het ziekenhuis aan met hun verzwakte, geel uitziende baby. Hij was amper 1 week oud. Bij de geboorte woog hij 3 kg, nu nog amper 2 kg. Zij waren ’s ochtends met de fiets vertrokken uit hun dorp, zo’n 65 km verderop, over zanderige en hobbelige wegen. Afstanden zijn groot in Afrika.

Lees meer »

Florence: happy end

Januari 2013: Florence was Mariannes allereerste patiënte in Bumba. Het 18-jarige meisje had na een keizersnede een grote infectie opgelopen. Haar toestand was zo ernstig, dat het er na 3 corrigerende ingrepen naar uitzag dat Florence het niet zou halen. De wondzorg was dan ook erbarmelijk: veel te weinig instrumenten en onafdoende sterilisatie. Instrumenten werden overgoten met een beetje alcohol en een brandende lucifer deed de rest. Met één enkel pincet ging men van patiënt naar patiënt.

Lees meer »