2017 : vzw en sterilisator

Gepubliceerd op 8 april 2017 om 19:57

Een vzw

In januari werd ‘Een hart voor Bumba’ omgevormd tot een VZW, zodat het project beter gestuurd en georganiseerd kon worden. Deze aanpassing opende ook de deuren voor betere financiële en praktische ondersteuning.

In het bestuur:

  • Marianne Du Pré (voorzitter)
  • Francesca van der Puijl (ondervoorzitter)
  • Viviane Bulthé (secretaris)
  • Noël Callebaut (penningmeester)

met de assistentie van een reeks vrijwilligers.

Sterilisator

Van bij de start van het Bumba-project was duidelijk dat de sterilisatie professioneler moest. Niet alleen wat opleiding betrof, maar ook qua uitrusting. Het operatiekwartier moest eerst worden aangepast voor de sterilisator. Er werd ruimte voorzien om het vuile materiaal af te wassen, te steriliseren, in te pakken en het gesteriliseerde materiaal afzonderlijk op te slaan.

Na overleg met professionelen in België en Afrika-ervaringsdeskundigen werd geopteerd voor een vrij grote sterilisator waarin alle materialen kunnen verwerkt worden. Er werd ook gedacht aan een degelijke opleiding voor een aantal verantwoordelijken. Het toestel werd in 2017 geleverd in november, het team was net teruggekeerd naar België. De nieuwe sterilisatieruimte wordt ondertussen klaargemaakt en de opleidingen zijn voorzien voor eind 2018. Ondertussen wordt de energievoorziening op punt gesteld.

In de rij voor de ‘blanke’ chirurg

Eind oktober 2017 vertrok een nieuwe missie naar Bumba. Die bestond uit Francesca (6e maal), Marianne (3e maal) en chirurg Herman Devriendt uit Melle. Voor Herman, een gepensioneerde arts die vroeger werkzaam was in de Sint-Jozefkliniek in Gentbrugge, was het de 38e maal dat hij in Afrika ging opereren.
Ruim 100 patiënten uit Bumba stonden aan te schuiven voor een behandeling door ‘de blanke dokter’. De moeilijkste ziektebeelden werden dan ook door Dr. Devriendt behandeld, terwijl hij beide lokale artsen opleidde met zijn expertise en technieken. Terzelfdertijd volgde hij hun werk en kon hij bevestigen dat het project over twee zeer bekwame artsen beschikt.

Dr. Devriendt werkt al vele jaren voor Artsen zonder Vakantie en vond het een hele ervaring om te zien hoe het er in Bumba aan toe gaat. Een project dat 5 jaar bestaat, gerund wordt door een handvol vrijwilligers. Een project dat terzelfdertijd nog in de kinderschoenen staat en toch al heel wat bereikt heeft. Een project waar hij verder aan wil meewerken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.