2016 : anesthesie en steun

Gepubliceerd op 8 april 2016 om 19:49

Nieuw anesthesietoestel

Een nieuw anesthesietoestel werd aangekocht. Voortaan was het mogelijk een gedegen anesthesie toe te dienen, de patiënt van zuurstof te voorzien en op een professionele manier op te volgen. En als Francesca in Bumba is, staat zij in voor de begeleiding van artsen in opleiding.

Patiënten werden vroeger tijdens operaties in ‘slaap gehouden’ met Ketamine, een vrij ongevaarlijke medicatie die bekend staat als de ‘brousse anesthesie’. Ketamine kan onbeperkt gebruikt worden, is onschadelijk voor de gezondheid, maar doet de patiënt erg schrikwekkend hallucineren.

College steunt college

Een docente van het Zeldenrust-Steelandtcollege, Michèlle Adriaense, kwam in contact met het project Bumba. Dit college in het Nederlandse Terneuzen ondersteunt, telkens gedurende 3 jaar, een ontwikkelingsland of -project.
Samen met haar collega Maarten De Vreeze en Marianne maakte de docente de directie en de leerlingen warm voor Bumba. Leerlingen die op hun beurt allerlei acties hebben gevoerd en geld bij elkaar brachten. Hun doel was voor alle 900 leerlingen van het college in Bumba studieboeken aan te kunnen kopen. Zij zijn erin geslaagd. De studenten in Bumba hebben nu nieuwe boeken en waren heel erg onder de indruk van de acties die hun Nederlandse en Belgische collega-studenten voor hen hadden opgezet.

Michèlle Adriaense werd geboren in Congo en kwam op haar 8ste met haar Vlaamse ouders definitief terug naar België. Het was zij die haar directie van het college heeft gevraagd om zich in te zetten voor ‘Een hart voor Bumba’. Marianne Du Pré werd uitgenodigd om haar verhaal te brengen voor de leerlingen. Die waren heel enthousiast om voor dit project geld in te zamelen. Een inleefreis was jammer genoeg niet mogelijk door de politieke toestand in Kinshasa.
In de Gentse kunstschool Sint-Lucas werden tekeningen gemaakt die op totebags werden gedrukt. Er werden maar liefst 3.000 totebags verkocht tijdens de Warmste Week, de eindejaarsactie voor goede doelen van radiozender Studio Brussel.

Beide scholen samen brachten het nodige geld bij elkaar om alle 900 leerlingen van het Bumba-college te voorzien van 4 studieboeken (Latijn, wiskunde, wetenschappen en Frans).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.