2020 : Hoe was 2020 in Bumba?

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 21:44

Heel de ploeg vrijwilligers van ‘Een Hart voor Bumba vzw’ hield het hart vast, toen corona alle reismogelijkheden ineens overhoop gooide. 

Verpleegkundige Liesbeth, die in januari-februari 2020 een maand ter plaatse ging werken, was daarmee meteen de laatste vrijwilliger van onze vzw die in het afgelopen bizarre jaar in Bumba geraakte. De andere geplande missies hebben we tijdens de eerste lockdown immers veiligheidshalve on hold gezet. Duimen dat het misschien naar het einde van 2021 toe wel mogelijk is om weer naar Bumba te reizen? 

Intussen arriveerden uit Bumba hoopvolle berichten: het coronavirus heeft zich daar voorlopig nog niet laten zien. In Congo werden uiteraard ook beperkende maatregelen tegen het virus uitgevaardigd.

Onder supervisie van pater Carlos Rommel werden in en bij het ziekenhuis ook verschillende werken uitgevoerd. Zuster Régine, nursing directrice van het ziekenhuis, bezorgde ons daarover een geïllustreerd verslag. 

Voor het personeel werden een nieuw toilet en een doucheruimte gebouwd. En een overdekte parkeerruimte biedt beschutting aan hun moto’s en fietsen. 

Half oktober werd een kantine in gebruik genomen, waar zowel personeel als patiënten terechtkunnen. Patiënten hoeven zich dus niet meer naar de markt te verplaatsen om noodzakelijke goederen aan te kopen zoals bv. rijst, suiker, zout, koekjes, olie, zeep, poeder, tomaten of lucifers.  

Voor de moeders werd een hangar gebouwd die hen moet beschutten tegen alle weersomstandigheden. 

In het ziekenhuis zelf werden de muren van beide operatiezalen betegeld met nieuwe faience, goed voor een fris uitzicht en vooral voor de hygiëne!

De zaal van het dispensarium werd opgedeeld in drie ruimtes: voor consultaties, verzorging en nachtwacht. Ook de plafonds in de kamers van het ziekenhuis kregen een opknapbeurt. 

Ook aan de infrastructuur van de waterputten buiten werd gewerkt: zo werd een grote buis vervangen door een nieuw exemplaar, waardoor de put weer beter bruikbaar is voor iedereen. Het voorzien van zuiver water blijft immers een van onze doelstellingen!

Intussen verzamelden we hier in België de nodige fondsen om o.a. medicatie en een nieuw bloedanalysetoestel te kunnen aankopen en ander medisch materiaal naar Bumba te verschepen. Met dank aan al onze milde donateurs! Met dit hemato-toestel, inmiddels geleverd en dé grote aanwinst voor het ziekenhuislabo, kunnen uitgebreidere analyses gebeuren.

De armoede stijgt voortdurend in de stad Bumba (ondertussen 300.000 inwoners). Heel wat mensen hebben de middelen niet om naar het ziekenhuis te gaan voor een behandeling. We willen een handje helpen door medicatie aan te kopen, zodat ook de arme patiënten kunnen geholpen worden. Dankzij jullie donaties kunnen we ook dit realiseren begin 2021.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.